Michael  Smith

(odc.090) panierowane paluszki z mozzarelli


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.90)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.090) panierowane paluszki z mozzarelli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g sera mozzarella pokrojonego w 1,5cm słupki

1 szklanka mąki

3 jajka

roztrzepane

1 szklanka tartej bułki

1 czubata łyżka suszonego oregano

 

 

Przygotowanie:


Frytkownicę rozgrzać do 190 stopni C. Przygotować naczynia do panierowania mozzarelli – w jednej misce mąka, w drugiej roztrzepane jajka, w trzeciej bułka tarta i oregano. Jedną ręką trzymać paluszki, obtaczając je w składnikach suchych, a drugą, obtaczając w jajku. Mozzarellę zanurzyć w mące, strzepnąć jej nadmiar przed zanurzeniem w jajku. Dobrze pokryć ją jajkiem. Pozwolić jej ociec z nadmiaru jajka przed zanurzeniem w bułce tartej. Dobrze oprószyć bułką tartą. Odstawić. Najlepiej panierować wszystkie paluszki naraz – najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce z kilkoma minutami przerwy między każdym z kroków, co sprawi, że bułka będzie się lepiej trzymała.
Smażyć, aż będą złotobrązowe i chrupiące.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.