Jacques Pépin

(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki (około 5 szklanek)

⅓ szklanki ciemnych rodzynek

2 szklanki oliwy dobrej jakości

2 łyżki przecieru pomidorowego

½ szklanki ziaren gorczycy

2 listki laurowe

⅓ szklanki wytrawnego białego wina

1 łyżka posiekanego czosnku

2 łyżeczki posiekanego

obranego świeżego imbiru

½ szklanki grubo pokrojonej cebuli

3 łyżki czerwonego octu winnego

1 ½ łyżeczki cukru

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki umieścić w rondlu ze stali nierdzewnej. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Zmniejszyć płomień na mały. Gotować 5 minut. Schłodzić. Podawać na zimno prosto z lodówki lub w temperaturze pokojowej. Można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

powrót

Podobne przepisy

Sos naam prik num
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.