Chutney z pieczarek i rodzynek

Chutney z pieczarek i rodzynek
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki (około 5 szklanek)
  • ⅓ szklanki ciemnych rodzynek
  • 2 szklanki oliwy dobrej jakości
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki ziaren gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • ⅓ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego
  • obranego świeżego imbiru
  • ½ szklanki grubo pokrojonej cebuli
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w rondlu ze stali nierdzewnej. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Zmniejszyć płomień na mały. Gotować 5 minut. Schłodzić. Podawać na zimno prosto z lodówki lub w temperaturze pokojowej. Można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA