Michael  Smith

(odc.089) pijane gruszki


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.89)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.089) pijane gruszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 konferencje

fantazyjnie obrane

1 butelka najlepszego chardonnay

½ szklanki miodu

3 gałązki świeżego rozmarynu

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 arkusze ciasta filo

4 łyżki masła

stopione

2 łyżki cukru

świeżo mielony pieprz

½ szklanki śmietany kremówki

¼ szklanki miękkiego sera koziego o temp. pokojowej

1 łyżka miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Usuń gniazda nasienne z gruszek od dołu za pomocą obieraczki do warzyw albo łyżeczki do robienia kulek z melona. Nie odrywaj ogonków. Wlej wino do małego garnka, dodaj miód, rozmaryn i ekstrakt waniliowy. Doprowadź do wrzenia i zanurz gruszki w winie. Gotuj na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (ok. 30-45 min). W tym czasie przygotuj chrupiące miseczki z ciasta filo. Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Nawilżone arkusze ciasta przykryj wilgotną ściereczką. Rozkładaj po jednym na blacie, smaruj stopionym masłem, posypuj cukrem i pieprzem. Na wierzchu rozłóż drugi arkusz. Przekrój ciasto na 6 równych kwadratów. Ułóż jeden kwadrat skosem na drugim i ostrożnie ułóż w foremce do mufinek. Powtarzaj powyższe czynności, aż w foremkach będą 4 miseczki. Piecz je ok. 15 min, aż będą złociste na krawędziach. Ostudź i ostrożnie wyjmij z foremek. Ubij śmietanę z kozim serkiem, miodem i ekstraktem waniliowym. Nałóż śmietanowy krem do miseczek, na wierzchu ułóż gruszki i polej winnym syropem, w którym się gotowały.

powrót

Podobne przepisy

Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torciki w kształcie gruszek
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.