Michael  Smith

(odc.087) placek jabłkowy z jogurtem klonowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.87)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.087) placek jabłkowy z jogurtem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1,5 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

1 szklanka płatków owsianych

2 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka soli

½ szklanki oleju roślinnego

½ szklanki wody



Nadzienie

6 jabłek golden delicjusz, obrane, pokrojone na ósemki i pozbawione pestek

½ szklanki miodu

3 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału

1 łyżka cynamonu





Przygotowanie

Przygotuj ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki, cukier i sól. Wlej olej i dobrze wymieszaj. Dolej tyle wody, żeby po zagnieceniu ciasto było zwarte. Jeśli trzeba, dolej więcej wody. Podziel ciasto na 2 części (1/3 + 2/3), owiń plastikową folią i spłaszcz na kształt 2 dysków. Przygotuj nadzienie mieszając w misce jabłka z miodem, mąką i cynamonem. Oprósz mąką blat, wałek i dłonie i rozwałkuj większy dysk na placek o średnicy 30 cm. Wyłóż nim okrągłą foremkę o średnicy 20 cm (placek łatwo się przekłada po nawinięciu na wałek). Ułóż jabłka na cieście w formie tak, żeby między cząstkami zostało jak najmniej pustych przestrzeni. Rozwałkuj mniejszy dysk z ciasta na placek o średnicy ok. 20 cm i połóż na jabłkach. Połącz krawędzie ciasta, a na wierzchu zrób nacięcia, żeby para z piekących się jabłek znalazła ujście. Wstaw placek jak najbliżej dna piekarnika i piecz ok. 1 godz., aż ciasto będzie złociste.





JOGURT KLONOWY

½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego

¼ szklanki syropu klonowego



Przygotowanie

Wymieszaj jogurt z syropem i podawaj do placka.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.