Michael  Smith

(odc.085) pudding bananowy z sosem z burbona


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.85)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.085) pudding bananowy z sosem z burbona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 bochenek lekko czerstwego chleba

pokrojony w kostkę

4 jaja

2 szklanki mleka

2 szklanki gęstej śmietanki (35%)

2 szklanki brązowego cukru

2 łyżki ekstraktu waniliowego

1 łyżka gałki muszkatołowej

4 mocno dojrzałe banany

obrane

55 g masła

1 szklanka brązowego cukru

90 ml burbona lub innego mocnego alkoholu

1 lub 2 szczypty gałki muszkatołowej

1 jajo

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Zrumienić kostki chleba na złoto. Dzięki temu będą smaczniejsze i lepiej wchłoną pudding. Roztrzepać jaja, mleko, śmietankę, cukier, wanilię i gałkę muszkatołową. Rozgnieść banany i dodać do masy. Dodać zrumieniony chleb i odstawić na ok. 15 minut, żeby chleb wchłonął pudding. Wlać pudding na blachę (23 cm na 33 cm). Piec aż się zsiądzie i wierzch lekko się zrumieni, ok. 60 minut. W małym rondlu delikatnie podgrzać masło, brązowy cukier, burbona i gałkę muszkatołową, aż cukier się rozpuści. W małej miseczce roztrzepać jajko, wymieszać z sosem. Doprowadzić do wrzenia i mieszać trzepaczką aż zgęstnieje. Ostudzić, podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.