Michael  Smith

(odc.085) „brudny” ryż


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.85)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.085) „brudny” ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

240 g wątróbek kurzych

1 zielona papryka

pozbawiona gniazda nasiennego i posiekana

1 obrana i posiekana cebula

1 łodyga selera naciowego

posiekana

2 szklanki ryżu o długich ziarnach

4 szklanki bulionu z kurczaka

sól

1 łyżka luizjańskiej mieszanki przypraw

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać ciężki rondel na średnio dużym ogniu. Wlać trochę oleju roślinnego. Dodać kurze wątróbki. Podsmażyć. Kiedy się zrumienią, porozdzielać na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Dalej obsmażać i rozdrabniać, przez ok. 15 minut. Kiedy wyparuje cały płyn i wątróbki będą „brudne”, dodać paprykę, cebulę i selera. Smażyć ciągle mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać ryż i bulion z kurczaka. Doprawić solą i luizjańską mieszanką przypraw, doprowadzić do wrzenia. Przykryć szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
Luizjańska mieszanka przypraw: wymieszać składniki i przechowywać w szczelnym słoiku.

powrót

Podobne przepisy

Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

#TomaTo79

14.10.2011 14:51


B-stok

CYTUJ

To nie "brudny ryż" ale odmiana dania kreolskiego Jambalaya

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.