Michael  Smith

(odc.083) biszkopty z kwaśnej śmietany z sosem jagodowym i miodową bitą śmietaną


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.83)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.083) biszkopty z kwaśnej śmietany z sosem jagodowym i miodową bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos jagodowy

2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód lub innych dojrzałych owoców leśnych

½ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka i sok z 1 cytryny

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej



Biszkopty

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 szklanka kwaśnej śmietany

¼ szklanki mleka

mleko do posmarowania

biały cukier do posypania



Miodowa bita śmietana

½ szklanki gęstej śmietanki (35%)

2 łyżki miodu



Przygotowanie

W małym rondlu podgrzać jagody, syrop klonowy, wanilię, skórkę i sok z cytryny. W małej ilości wody rozpuścić skrobię kukurydzianą, dolać do wrzącej masy. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. W drugiej misce wymieszać śmietanę i mleko, wlać do suchych składników. Wymieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Zagnieść ciasto, uformować gruby krążek. Pokroić na 6 kawałków (tak jak kroi się tort). Posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec na złoto, ok. 13-14 minut. Ubić śmietanę z miodem na sztywno. Podawać biszkopty polane sosem jagodowym, udekorowane łyżką bitej śmietany.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

nata12

postów: 3

02.02.2012 15:41

CYTUJ

pycha polecam!!! :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.