Michael  Smith

(odc.082) kremowa zupa pieczarkowa


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.82)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.082) kremowa zupa pieczarkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55 g masła

900 g pieczarek

umytych i pokrojonych na plasterki

3 obrane i posiekane cebule

½ butelki Shiraz lub innego mocnego czerwonego wina

4 szklanki treściwego wywaru z kurczaka

1 szklanka gęstej śmietanki (35%)

1 łyżka (lub więcej) świeżego posiekanego tymianku

3 łyżki skrobi kukurydzianej

½ szklanki wody

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na średnio dużym ogniu rozgrzać duży garnek. Włożyć masło, grzyby i cebulę. Podsmażać, aż grzyby będą lekko brązowe. Na początku grzyby uwolnią dużo wody, która potem wyparuje, wtedy się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia, odparować połowę wina. Wlać wywar z kurczaka i śmietankę, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać tymianek, gotować jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie rozpuścić skrobię kukurydzianą w ¼ szklanki wody, wlać powoli do garnka z zupą cały czas mieszając, aż ponownie zacznie wrzeć i trochę zgęstnieje. Aby otrzymać gęściejszą zupę, można dodać więcej skrobi. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.