Roladki z szynką i parmezanem

Roladki z szynką i parmezanem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.81)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
9

Składniki:

  • 1 opakowanie (450g) mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 kawałki
  • rozmrożone w lodówce przez kilka dni
  • kilka łyżek musztardy Dijon
  • 10 lub 12 plasterków szynki parmeńskiej
  • ½ szklanki startego sera Grana Padano

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rozłożyć ciasto na płaskiej powierzchni, dłuższym bokiem do siebie. Używając kuchennego pędzla posmarować obydwa kawałki ciasta musztardą. Ułożyć pojedynczą warstwę szynki, zostawiając u góry dwucentymetrowy margines. Posypać serem. Delikatnie zwinąć do góry, formując ciasną roladę. Bardzo ostrym nożem pokroić wałek na jedno – dwucentymetrowe plastry, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przy układaniu roladki mogą się trochę zdeformować: należy ugnieść je palcami i nie przejmować się. Po upieczeniu będą wyglądały ładnie. Przy układaniu zostawić miejsce między roladkami, bo urosną. Piec 10-15 minut, aż urosną i będą rumiane.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA