Michael  Smith

(odc.080) spaghetti z pulpetami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.80)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.080) spaghetti z pulpetami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki mleka

450 g mielonej wołowiny

1 cebula

obrana i starta na tarce

2 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

1 żółtko jaja

1 mały pęczek natki pietruszki

posiekanej

½ szklanki startego parmezanu (niekoniecznie)

sól i pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

oliwa z oliwek

ok. 2 szklanki sosu pomidorowego

450 g spaghetti

 

 

Przygotowanie:


W małej misce wymieszać bułkę tartą z mlekiem, odstawić aż całe mleko w nią wsiąknie. W dużej misce wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, i żółtkiem. Dodać parmezan (opcjonalnie), namoczoną w mleku bułkę tartą i natkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dobrze wymieszać. Uformować 8 dużych pulpetów. Na średnio dużym ogniu rozgrzać dużą, ciężką patelnię. Kiedy będzie gorąca, wlać oliwę z oliwek (tyle, żeby pokryć dno). Włożyć pulpety. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoto-brązowo. Zlać nadmiar oliwy. Wlać dowolny sos pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Ugotować spaghetti w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, nie płukać. Podawać z pulpetami.

powrót

Podobne przepisy

 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) spaghettini z krabem, cytryną i chili
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.