Michael  Smith

(odc.080) sałatka z rukoli i fenkułu z octem balsamicznym i chrupkami z parmezanu


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.80)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.080) sałatka z rukoli i fenkułu z octem balsamicznym i chrupkami z parmezanu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Parmezanowe chrupki

1 szklanka startego sera parmiggiano reggiano

1 łyżka nasion kopru włoskiego



Sałata

450 g umytej rukoli

1 bulwa fenkułu, pokrojona na cienkie plasterki, razem z zieloną częścią łodygi

10 suszonych na słońcu pomidorów, cienko pokrojonych



Dressing

3 łyżki bardzo dobrego octu balsamicznego

6 łyżek oliwy z oliwek

½ łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wymieszać starty parmezan z nasionami kopru, wysypać na papier do pieczenia. Piec aż będzie mieszanka będzie złota i chrupka. Ostudzić i połamać na małe kawałki. Wymieszać w dużej salaterce rukolę i fenkuł (razem z zieloną częścią) z suszonymi pomidorami. Roztrzepać ocet balsamiczny z oliwą, musztardą, miodem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos. Można też połączyć składniki wlewając je do słoika i potrząsając nim. Polać dressingiem sałatę, posypać parmezanowymi chrupkami.



© Michael Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.