Michael  Smith

(odc.080) herbatniki z kawałkami czekolady


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.80)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.080) herbatniki z kawałkami czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka białego lub brązowego cukru

60 g miękkiego masła

2 jaja

1 łyżka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka bardzo drobnych kawałków czekolady

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Zmiksować masło z cukrem. Dodać jaja, po jednym naraz, dalej miksować. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać do masy, wymieszać. Wsypać kawałki czekolady, wymieszać. Uformować rękami obsypanymi mąką wałek, długi na 30 cm i szeroki na 7cm. Można też uformować 2 krótsze wałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko sprasować i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Kroić po skosie na centymetrowe plasterki i z powrotem wrzucić na blachę. Piec ciastka aż będą rumiane, ok. 10 minut. Przekręcić i zrumienić z drugiej strony. Ostudzić. Podawać z espresso.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.