Jacques Pépin

(odc.08)ziemniaki z czosnkiem i szałwią


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.08)ziemniaki z czosnkiem i szałwią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g ziemniaków

obranych i pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm (około 4 szklanek)

1 łyżka masła

2 łyżki oleju kukurydzianego

24 obrane ząbki czosnku średniej wielkości

¼ łyżeczki soli

⅛ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 ½ łyżki podartych listków szałwii

 

 

Przygotowanie:


Kostki ziemniaków opłukać w zimnej wodzie i starannie osączyć. Rozgrzać masło i olej na patelni (najlepiej teflonowej), aż będą bardzo gorące, ale nie zaczną dymić. Wrzucić ziemniaki. Przykryć i od czasu do czasu mieszając, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Dodać czosnek i dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dosypać szałwię. Podrzucić, aby dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Omlet z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.