Curtis Stone

(odc.08) tiramisu


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.08) tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 ml mocnej

czarnej kawy

wystudzonej

3 łyżki likieru kawowego np. Tia Maria lub Kahlua

½ paczki podłużnych biszkoptów

75 g cukru

5 łyżek wody

2 żółtka

250 ml tłustej śmietany

250 g serka mascarpone

kakao do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj kawę z likierem kawowym. Ułóż biszkopty w płytkim naczyniu i zalej je mieszanką kawy z alkoholem, obracaj je kilkakrotnie aby dokładnie pokryły się mieszanką. Odstaw aby ciastka nasiąkły. Do małego rondla z grubym dnem wsyp cukier i dodaj 5 łyżek wody. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolny ogniu aż uzyskasz stan „miękkich kuleczek”, cukier osiągnie wówczas temperaturę 115ºC - będzie można wyrobić z niego kuleczki (zanurz pól łyżeczki syropu w lodowatej wodzie zanim zaczniesz formować kulkę) Za pomocą elektrycznej trzepaczki ubij żółtka, aż staną się prawie białe i gładkie. Stopniowo dodawaj syrop i ubijaj aż masa zrobi się zimna. Wymieszaj śmietanę z serkiem mascarpone, dodaj żółtka z cukrowym syropem i wymieszaj. Wlej część masy do oddzielnych miseczek, dodaj warstwę nasączonych biszkoptów i wypełnij do końca masą. Deser odstaw do lodówki na 2 godziny, aby się schłodził. Tuż przed podaniem posyp po wierzchu kakao.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.