Curtis Stone

(odc.08) tiramisu


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.08) tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 ml mocnej

czarnej kawy

wystudzonej

3 łyżki likieru kawowego np. Tia Maria lub Kahlua

½ paczki podłużnych biszkoptów

75 g cukru

5 łyżek wody

2 żółtka

250 ml tłustej śmietany

250 g serka mascarpone

kakao do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj kawę z likierem kawowym. Ułóż biszkopty w płytkim naczyniu i zalej je mieszanką kawy z alkoholem, obracaj je kilkakrotnie aby dokładnie pokryły się mieszanką. Odstaw aby ciastka nasiąkły. Do małego rondla z grubym dnem wsyp cukier i dodaj 5 łyżek wody. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolny ogniu aż uzyskasz stan „miękkich kuleczek”, cukier osiągnie wówczas temperaturę 115ºC - będzie można wyrobić z niego kuleczki (zanurz pól łyżeczki syropu w lodowatej wodzie zanim zaczniesz formować kulkę) Za pomocą elektrycznej trzepaczki ubij żółtka, aż staną się prawie białe i gładkie. Stopniowo dodawaj syrop i ubijaj aż masa zrobi się zimna. Wymieszaj śmietanę z serkiem mascarpone, dodaj żółtka z cukrowym syropem i wymieszaj. Wlej część masy do oddzielnych miseczek, dodaj warstwę nasączonych biszkoptów i wypełnij do końca masą. Deser odstaw do lodówki na 2 godziny, aby się schłodził. Tuż przed podaniem posyp po wierzchu kakao.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Banany w karmelu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.