Jacques Pépin

(odc.08)gruszki w winie


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.08)gruszki w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 bardzo duże gruszki(około 600 g)

1 szklanka mocnego

owocowego czerwonego wina (dobrym wyborem jest wino z doliny Rodanu)

¼ szklanki grenadiny

⅓ szklanki miodu

półlitrowe opakowanie lodów waniliowych

 

 

Przygotowanie:


Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondla, wlać wino, grenadinę i miód. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień na mały i gotować powoli około 15-u minut, aż gruszki będę miękkie (można to sprawdzić, wbijając czubek noża). Dojrzalsze gruszki ugotują się szybciej, twardsze trzeba gotować około 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć gruszki z wywaru i odłożyć do miski. Wywar gotować na ostrym ogniu, aż odparuje do objętości około trzech czwartych szklanki. (powinno to potrwać około 10 minut.) Polać gruszki syropem i odstawić do ostygnięcia. Podawać po 2 cząstki gruszki na osobę z syropem i łyżką lodów waniliowych.

powrót

Podobne przepisy

Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.