Jacques Pépin

(odc.08)gruszki w winie


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.08)gruszki w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 bardzo duże gruszki(około 600 g)

1 szklanka mocnego

owocowego czerwonego wina (dobrym wyborem jest wino z doliny Rodanu)

¼ szklanki grenadiny

⅓ szklanki miodu

półlitrowe opakowanie lodów waniliowych

 

 

Przygotowanie:


Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondla, wlać wino, grenadinę i miód. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień na mały i gotować powoli około 15-u minut, aż gruszki będę miękkie (można to sprawdzić, wbijając czubek noża). Dojrzalsze gruszki ugotują się szybciej, twardsze trzeba gotować około 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć gruszki z wywaru i odłożyć do miski. Wywar gotować na ostrym ogniu, aż odparuje do objętości około trzech czwartych szklanki. (powinno to potrwać około 10 minut.) Polać gruszki syropem i odstawić do ostygnięcia. Podawać po 2 cząstki gruszki na osobę z syropem i łyżką lodów waniliowych.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie w maladze
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.