Michael  Smith

(odc.078) pomarańczowy brie w cieście francuskim


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.78)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.078) pomarańczowy brie w cieście francuskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki marmolady z pomarańczy

2 łyżki Grand Marnier

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g)

podzielonego na 2 kwadraty 20 cm na 20 cm

450 g okrągły ser brie

1 lekko ubite jajo

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać marmoladę z Grand Marnier, odstawić. Rozłożyć kwadrat z ciasta francuskiego na płaskiej powierzchni, umieścić okrągły ser w środku. Wyciąć nożem z ciasta koło o rozmiarze sera. Zachować pozostałe skrawki ciasta do dekoracji, odłożyć. Wziąć drugi kwadrat z ciasta, ułożyć na płaskiej powierzchni, wyciąć nożem duże koło (największe jak się da). Ułożyć ser na środku, posmarować mieszanką marmolady i Grand Marnier. Posmarować jajkiem i zawinąć brzegi ciasta, przykryć drugim kołem, skleić szczelnie brzegi. Posmarować wierzch i brzegi jajkiem, udekorować skrawkami ciasta. Ułożyć na papierze do pieczenia i zamrażać przez 1 godzinę przed pieczeniem. Piec przez 30 minut, aż ciasto będzie rumiane, a ser w środku dopiero zacznie się topić.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.