Michael  Smith

(odc.075) zapiekany ananas z lodami w kokosowej skorupce


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.75)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.075) zapiekany ananas z lodami w kokosowej skorupce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ananas

bez skórki i końców

pokrojony na duże kawałki

3 łyżki brązowego cukru

½ szklanki ciemnego rumu

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

1 szklanka wiórków kokosowych

3 gałki lodów waniliowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużej misce wymieszać ananasa z rumem, cukrem i zielem angielskim. Wymieszać. Wlać płyn z ananasem do brytfanny (22cm na 37cm). Zapiekać aż ananas skarmelizuje się i będzie miękki, ok. 1 godziny. Do płaskiej miski nasypać wiórków kokosowych, nałożyć gałkę lodów i obtoczyć ją w nich. Czynność powtórzyć z pozostałymi gałkami lodów. Do salaterek nakładać ananasa i lody. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.