Michael  Smith

(odc.075) duszone golenie jagnięce


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.75)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.075) duszone golenie jagnięce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oleju roślinnego

4 golenie jagnięce

4 marchewki

obrane i posiekane

4 łodygi selera naciowego

posiekane

1 l cydru

2 szklanki rodzynek

1 łyżka cynamonu

4 listki laurowe

2 kruche jabłka

z wydrążonymi gniazdami nasiennymi

pokrojone

sól i pieprz

1 łodyga selera naciowego

pokrojona na plasterki

1 marchew

obrana i pokrojona na plasterki

1 jabłko

z wydrążonym gniazdem nasiennym

pokrojone na plasterki

 

 

Przygotowanie:


Na średnio dużym ogniu rozgrzać duży rondel o grubym dnie, wlać olej. Kiedy zacznie dymić, włożyć golenie i obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć mięso na talerz. Zlać nadmiar tłuszczu, włożyć golenie z powrotem do garnka. Dodać marchew, seler naciowy, cebulę, cydr, rodzynki, cynamon, listki laurowe i jabłka. Doprawić solą i pieprzem. Szczelnie przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie (będzie prawie odchodzić od kości). 15 minut przed końcem gotowania dodać łodygę selera, marchew i jabłko pokrojone w plasterki.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.