Ciasteczka waniliowe

Ciasteczka waniliowe
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.73)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 60 g masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • przecięta wzdłuż
  • nasiona wyjęte tępym końcem noża
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki mąki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem 4 formy na babeczki, wysypać cukrem. Dobrze potrząsnąć, żeby cukier równomiernie oblepił dno i ścianki, nadmiar cukru usunąć. Roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać. W średniej wielkości misce ubić jaja, cukier, nasiona wanilii, ekstrakt waniliowy i mąkę. Dodać stopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Wlać do foremek i przechowywać w lodówce aż będą gotowe do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut. Wyjąć z foremek na talerze, podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA