Michael  Smith

(odc.073) ciasteczka waniliowe


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.73)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.073) ciasteczka waniliowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g białej czekolady

60 g masła

2 jaja

4 łyżki cukru

1 laska wanilii

przecięta wzdłuż

nasiona wyjęte tępym końcem noża

1 łyżka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki mąki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem 4 formy na babeczki, wysypać cukrem. Dobrze potrząsnąć, żeby cukier równomiernie oblepił dno i ścianki, nadmiar cukru usunąć. Roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać. W średniej wielkości misce ubić jaja, cukier, nasiona wanilii, ekstrakt waniliowy i mąkę. Dodać stopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Wlać do foremek i przechowywać w lodówce aż będą gotowe do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut. Wyjąć z foremek na talerze, podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.