Michael  Smith

(odc.072) podsmażane grzyby z sherry i szpinakiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.72)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.072) podsmażane grzyby z sherry i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

450 g grzybów

oczyszczonych i cienko pokrojonych

1 duża cebula

obrana i posiekana

½ szklanki sherry

Marsali

Madeiry lub porto

sól i pieprz

4 garście młodego szpinaku

 

 

Przygotowanie:


Stopić masło na dużej patelni (na średnio dużym ogniu). Kiedy zacznie się pienić, wrzucić grzyby i cebulę, podsmażyć, aż zaczną się karmelizować. Wlać sherry, doprawić solą i pieprzem. Wolno gotować zeskrobując z patelni przypalone kawałki. Kiedy sherry odparuje, dodać szpinak, gotować mieszając, aż zmięknie. Doprawić i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.