Michael  Smith

(odc.072) mango i truskawki pod kruszonką


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.72)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.072) mango i truskawki pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nadzienie

2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek

2 szklanki świeżego lub mrożonego mango

½ szklanki mąki

½ szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny



Kruszonka

1 szklanka mąki

½ szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżki cukru

szczypta soli

½ łyżki proszku do pieczenia

110 g mrożonego masła

½ szklanki mleka



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużej misce wymieszać owoce z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej kiedy owoce wypełnią naczynie, ale nie będą wystawały ponad krawędź). Wymieszać mąkę zwykłą i kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zetrzeć zamrożone masło, delikatnie zagnieść palcami. Wlać mleko i mieszać aż składniki się połączą. Nakładać łyżką ciasto na owoce, tworząc równą warstwę. Piec aż owoce puszczą sok, a kruszonka będzie złota, ok. 45 minut. Podawać na ciepło.



© Michael Smith





powrót

Podobne przepisy

Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.