Michael  Smith

(odc.071) czekoladowe ciastka z kawową bitą śmietaną


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.71)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.071) czekoladowe ciastka z kawową bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g gorzkiej czekolady

220 g masła

4 jaja

4 łyżki cukru (brązowego lub białego)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżka kakao

szczypta soli

6 foremek na babeczki lub blacha do muffinów

1 łyżka masła

2 łyżki cukru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Nalać wody do 1/3 wysokości średniego rondla i zagotować. Do rondla z wrzącą wodą wstawić odpowiedniej wielkości miskę, włożyć masło i czekoladę, roztopić. W międzyczasie ubić jaja z brązowym cukrem, wanilią, kakao i solą. Wlać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Wysmarować formy masłem i posypać cukrem. Nałożyć masę do foremek, ułożyć na blasze. Piec 10-12 minut, aż będą upieczone z wierzchu, a w środku półpłynne. Ostudzić przez kilka minut (ciasto trochę się skurczy) i wyjąć z foremek. Wyłożyć na talerz, udekorować łyżką kawowej śmietanki.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.