Michael  Smith

(odc.070) tacos z indykiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.70)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

(odc.070) tacos z indykiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nadzienie

2 obrane i posiekane cebule

3 obrane i zgniecione ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

450 g mielonego mięsa z indyka

1 puszka pomidorów w całości (800g)

¼ szklanki chili w proszku

1 puszka czarnej fasoli (485g)

12 sztuk taco



Salsa

2 dojrzałe pokrojone pomidory

pół czerwonej pokrojonej papryki

pół pęczka posiekanej kolendry

sok z 1 limonki

sól morska



Przybranie

kwaśna śmietana

plasterki dymki

starty cheddar

liście sałaty



Przygotowanie

Podsmażyć na dużej patelni cebulę i czosnek z oliwą (na średnim ogniu), aż zmiękną, dodać mielone mięso indyka. Kiedy mięso się zrumieni, porozdzielać grudy drewnianą łyżką. Dodać pomidory, zamieszać, rozdrobnić je drewnianą łyżką. Wsypać chili, dodać fasolę i doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu aż wyparuje cały sos i masa zgęstnieje.



Salsa

Wymieszać składniki i odstawić, żeby się przemacerowała. Wkładać do taco liść sałaty, dużą łyżkę nadzienia i trochę salsy. Dodać dowolne przybranie i podawać.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.