Jacques Pépin

(odc.07)zapiekanka z dorsza


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.07)zapiekanka z dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

około 360 g słonego dorsza

namoczonego na 6-8 godzin w zimnej wodzie

aby się pozbyć nadmiaru soli (wodę należy zmienić dwukrotnie w równych odstępach czasu)

1 ¼ szklanki pokrojonych w kostkę obranych ziemniaków

1 szklanka mleka

6 małych lub 4 dużych ząbków czosnku

obranych i rozgniecionych

¼ łyżeczki nasion kopru

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

sól

w razie potrzeby około 16 kromek (o grubości 1,5 cm) z bagietki

zrumienionych przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C

 

 

Przygotowanie:


Odsolonego dorsza włożyć do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na mały i gotować przez 15 minut. Osączyć na sicie. Kiedy ryba wystygnie na tyle, aby wziąć do ręki, usunąć skórę i zachować. Usunąć wszelkie ości i ścięgna. Połamać rybę na kawałki (o boku 2,5 cm). Przełożyć z powrotem do rondla ze skórą, ziemniakami, mlekiem, czosnkiem oraz nasionami kopru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mniejszy i gotować bez przykrycia, przez 20 do 25 minut, aż ziemniaki i ryby będą miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.