Curtis Stone

(odc.07) salmon tartare


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.07) salmon tartare
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół ogórka

obranego i cienko pokrojonego

50 ml octu

100 ml wody

100 g cukru

400 g filet z łososia

bez skóry

pokrojony w kostkę

2 ogórki konserwowe

drobno posiekane

1 szalotka

drobno posiekana

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka kaparów

sok z połowy cytryny

100 g masła

4 kromki ciemnego chleba

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Posyp ogórka solą i odstaw na 10 minut. Opłucz pod bieżącą wodą i odcedź. W małym teflonowym rondlu podgrzej ocet, wodę i cukier, aż cukier się rozpuści. Dodaj ogórki do płynu i odstaw do wystudzenia. Pokrojone w kostkę kawałki łososia włóż do miski. Dodaj ogórki konserwowe, szalotkę, natkę pietruszki, kapary, sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki oleju koperkowego. Odcedź plasterki ogórka. Na średnim ogniu rozpuść masło na patelni. Kiedy zacznie się pienić połóż chleb i podpiecz z obydwu stron. Przekrój kromki chleba ukośnie na pół i trzymaj w cieple. Ułóż ładne okręgi z plasterków ogórka na środku każdego talerza. W środku ogórków połóż foremkę i wypełnij ją łososiem, następnie usuń foremkę. Polej talerz dookoła olejem koperkowym. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj z gorącymi tostami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.