Jacques Pépin

(odc.07)brokuły rapini z zielonym groszkiem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

(odc.07)brokuły rapini z zielonym groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

575 g brokułów rapini (około 10 szklanek lekko ubitych)

¼ szklanki oliwy dobrej jakości

1 duży ząbek czosnku słoniowego

pokrojony na cienkie plasterki obieraczką do warzyw (około ⅓ szklanki)

½ łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu

1 opakowanie (300 g) mrożonego zielonego groszku

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Odkroić 10 cm z łodyg brokułów rapini. Obrać, usuwając twardą, włóknistą, warstwę zewnętrzną: używając małego noża, zaczepić o skórkę na końcu łodygi i szarpnąć. Powinna się łatwo oderwać. W ten sam sposób obrać wszystkie łodygi. Pokroić na kawałki o długości 6 cm, umyć i osączyć na sicie.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na ostrym ogniu. Przez 30 sekund podsmażać na niej czosnek i rozgnieciony czerwony pieprz. Dorzucić jedną trzecią brokułów, jeszcze mokrych po myciu. Mieszać tak, aby płatki czosnku znalazły się na wierzchu, zamiast przypalać się na dnie patelni. Dorzucić pozostałe brokuły. Przykryć i smażyć na ostrym ogniu przez 5 minut, aż brokuły będą miękkie. Dodać groszek i sól i smażyć kolejne 5 minut, aż większość wody odparuje, a groszek będzie gorący. Podawać natychmiast albo schłodzić, przykryć, schować do lodówki, odgrzać w mikrofalówce i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kiszone jabłka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.