Michael  Smith

(odc.069) placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i ziołowym dressingiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.69)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.069) placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i ziołowym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Placek

3 upieczone ziemniaki

pół cebuli startej na tarce

sól i pieprz

2 łyżki masła

2 łyżki oleju rzepakowego



Dressing

¼ szklanki kwaśnej śmietany

2 łyżki kaparów, grubo posiekanych

2 łyżki posiekanego kopru



Przybranie

12 plasterków wędzonego łososia

garść młodej zieleniny



Przygotowanie

Zetrzeć ziemniaki do dużej miski. Dodać cebulę, sól i pieprz. Na średnim lub małym ogniu rozgrzać dużą patelnię, włożyć masło i wlać oliwę. Włożyć masę ziemniaczaną, ugnieść, aby pokryła całe dno patelni (placek powinien być gruby na ok. 2 cm). W trakcie smażenia jeszcze raz docisnąć placek do patelni, żeby był bardziej zwarty. Smażyć ok. 20 minut, aż powstanie gruba przysmażona i chrupiąca skórka. Przekręcić placek na drugą stronę zsuwając go na duży talerz. Usmażyć na złoto z drugiej strony, aż będzie zwarty. Zsunąć placek na talerz, przybrać plasterkami łososia i śmietanowym dressingiem. Posypać zieleniną i podawać.



Dressing

Wymieszać składniki w małej miseczce.



© Michael Smith



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.