Orientalna sałatka z kurczaka w papierze ryżowym

Orientalna sałatka z kurczaka w papierze ryżowym
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.69)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Dressing
sok z 2 limonek
2 łyżki sosu sojowego
kilka kropel ostrego sosu
kilka kropel oleju sezamowego
2 łyżki miodu
60 g masła orzechowego

Sałatka
1 mała garść cienkiego makaronu ryżowego
2 ugotowane piersi z kurczaka, pokrojone na cienkie paski
1 szklanka groszku śnieżnego (groszek w strąkach), cienko pokrojonego
1 marchew, obrana i pokrojona w cienkie słupki
1 pęczek kolendry, same listki
4 duże kawałki papieru ryżowego, namoczone i miękkie

Przygotowanie dressing
Roztrzepać wszystkie składniki aż powstanie gładki dresing.

Przygotowanie sałatki
Zalać makaron wrzącą wodą. Namaczać aż będzie miękki, odcedzić. W dużej misce wymieszać paski kurczaka, makaron, groszek, marchew i kolendrę. Wlać dressing i dobrze wymieszać. Osuszyć papier ryżowy ściereczką, delikatnie rozłożyć go na płaskiej powierzchni. Nakładać dużą łyżką sałatkę z kurczaka, blisko dolnej krawędzi papieru ryżowego. Zawinąć spód, boki i zrolować.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA