Michael  Smith

(odc.067) torcik bezowy z marmoladą i truskawkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.67)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.067) torcik bezowy z marmoladą i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Beza

4 białka jaj

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta wodorowinianu potasu

1 szklanka cukru



Marmolada z kumkwatu

3 szklanki kumkwatu

1 szklanka cukru

1 szklanka soku pomarańczowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ubijać białka z ekstraktem waniliowym, dodać wodorowinian potasu i zacząć dodawać cukier, ¼ szklanki naraz, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna. Przełożyć ubitą pianę do torebki z odciętym końcem. Wyciskając pianę przez odcięty koniec uformować 4 „gniazda”. Piec ok. 1 godziny aż będą lekko rumiane, a w środku jeszcze miękkie. Ostudzić, posmarować ulubionym dżemem, marmoladą lub galaretką i udekorować świeżymi owocami. Świetna do tego celu jest marmolada z kumkwatu z plasterkami truskawek.



Marmolada z kumkwatu

Przekroić owece na pół i wyjąć nasiona. Włożyć do średniej wielkości garnka, dodać cukier i sok pomarańczowy. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu aż odparuje i zgęstnieje. Włożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.



© Michael Smith





powrót

Podobne przepisy

Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.