Michael  Smith

(odc.067) risotto z groszkiem i zieloną pietruszką


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.67)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.067) risotto z groszkiem i zieloną pietruszką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 szklanek bulionu z kurczaka

3 cebule

obrane i posiekane

3 łyżki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

obrane i posiekane

2 szklanki ryżu Arborio

1 szklanka białego wina

1 szklanka mrożonego groszku

1 pęczek natki pietruszki

posiekanej

1 szklanka Parmezanu lub Grana Padano

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagrzać bulion w rondlu. W innym rondlu (średniej wielkości) podsmażyć cebulę na oliwie (na średnim ogniu), aż będzie miękka. Dodać czosnek i ryż, mieszać aż ziarna ryżu dokładnie pokryją się oliwą i będą delikatnie przypieczone, ok. 3 minut. Wlać wino, odparować, cały czas mieszając. Wlewać bulion, 1 łyżkę wazową naraz, poczekać aż ryż wchłonie bulion, wlać następną porcję. Gotować dolewając bulionu i mieszając, aż risotto będzie miękkie i kremowe. Doprawić solą i pieprzem, dodać groszek, natkę i ser. Dobrze wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dakos pieczone z ciecierzycą, pomidorami i fetą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.