Michael  Smith

(odc.065) zielony ryż z kolendrą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.065) zielony ryż z kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

obrana i pokrojona w kostkę

1 zgnieciony ząbek czosnku

1 szklanka ryżu basmati

2 szklanki wody lub wywaru z kurczaka

listek laurowy

sól

1 pęczek świeżej kolendry

posiekanej

 

 

Przygotowanie:


W małym garnku, na średnim ogniu zrumienić cebulę i czosnek na oliwie. Mieszać, aż zmięknie, wsypać ryż. Dokładnie wymieszać, żeby oliwa pokryła ziarnka ryżu. Wlać wodę lub wywar, włożyć listek laurowy i posolić. Zagotować, zamieszać i przykryć szczelną przykrywką. Zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn, ok. 15 minut. Wymieszać ryż widelcem, dodać kolendrę i jeszcze raz zamieszać.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki w kaczym smalcu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serduszka z mozarelii
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.