Michael  Smith

(odc.063) karmelowy pop corn


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.063) karmelowy pop corn
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki oleju kukurydzianego

1 szklanka kukurydzy na pop corn

sól

1 szklanka cukru

pół szklanki wody

225 g masła pokrojonego na małe kawałki

 

 

Przygotowanie:


Wlać olej na dużą patelnię i wrzucić kukurdzę. Rozgrzać na średnim ogniu. Przykryć dopasowaną pokrywką, z jednej strony zostawiając szczelinę, żeby para mogła uciec. Przygotować pop corn. Kiedy kukurydza będzie coraz mniej skakać, zmniejszyć ogień. Przełożyć pop corn do dużej miski i posolić. Usypać małą górkę z cukru na środku rondla. Wlać pół szklanki wody, dookoła cukru. Podgrzać na średnim ogniu. Powstanie syrop i zacznie bulgotac. Woda wyparuje, syrop zrobi się lekko brązowy. Nie mieszać w tym momencie, bo cukier mógłby się skrystalizować. Kiedy będzie głęboko brązowy, dodać masło. Ubijać trzepaczką aż całe masło się wchłonie i karmel będzie gładki. Wlać karmel do miski z pop cornem, dobrze wymieszać. Podawać kiedy karmel stwardnieje.

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe chipsy
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Tosty cynamonowe
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka w „koszulce”
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

#olivcia3

18.02.2012 21:44


warszawa

CYTUJ

niestety cukier skrystalizował mi się, choć go nie mieszałam ;< czy masło dodajemy gotując syrop,czy zdejmujemy z gazu ?

#IaggaI

16.01.2012 16:59


Zwiezryniec

CYTUJ

Super. Pomogłeś mi !
Dziękuję : *

#mali

21.11.2011 15:44


kanzas

CYTUJ

super

#kapert

22.10.2011 19:37


KZ

CYTUJ

dzięki pomogłeś

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.