Michael  Smith

(odc.063) gulasz piwny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.063) gulasz piwny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 ml oleju roślinnego

135 dag łopatki

pokrojonej na duże kawałki

sól i pieprz

1 duża cebula

obrana i posiekana

6 ząbków czosnku

obranych i pokrojonych na plasterki

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

2 butelki ciemnego piwa

500 ml wywaru wołowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Rozgrzać oliwę w dużym garnku o grubym dnie i z metalowym uchwytem (żeby można go było wstawić do piekarnika). Wrzucić kawałki mięsa, posypać solą i pieprzem i zrumienić. Kiedy będą porządnie zrumienione, wyjąć szczypcami i odłożyć. Wrzucić do garnka cebulę i zrumienić. Dodać czosnek i koncentrat pomidorowy, gotować mieszając przez kilka minut. Włożyć mięso z powrotem do garnka i podlać piwem i wywarem. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć szczelnie dopasowaną przykrywką i wstawić do piekarnika. Dusić powoli, aż mięso będzie bardzo miękkie, a sos gęsty (ok. 1 godziny).

powrót

Podobne przepisy

Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek po góralsku z boeuf stroganowem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Balti z kurczaka
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Shandri

postów: 1

12.07.2011 12:40

CYTUJ

Przepis świetny !!!
Ja go troszeczkę zmodyfikowałam. Dodałam pokruszony drobno chleb przed włożeniem do piekarnika (dokładniej piętki), to zagęściło gulasz jeszcze bardziej. Dodałam też trochę papryki ostrej w proszku (pod koniec gotowania).

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.07.2011 12:41

#lawniczak irena

27.02.2011 12:40


baunatal-niemcy

CYTUJ

bardzo dobry, jestesmy pod wrazeniem, wlasnie sprobowalismy,,, udalo sie,,,.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.