Michael  Smith

(odc.063) gulasz piwny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.063) gulasz piwny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 ml oleju roślinnego

135 dag łopatki

pokrojonej na duże kawałki

sól i pieprz

1 duża cebula

obrana i posiekana

6 ząbków czosnku

obranych i pokrojonych na plasterki

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

2 butelki ciemnego piwa

500 ml wywaru wołowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Rozgrzać oliwę w dużym garnku o grubym dnie i z metalowym uchwytem (żeby można go było wstawić do piekarnika). Wrzucić kawałki mięsa, posypać solą i pieprzem i zrumienić. Kiedy będą porządnie zrumienione, wyjąć szczypcami i odłożyć. Wrzucić do garnka cebulę i zrumienić. Dodać czosnek i koncentrat pomidorowy, gotować mieszając przez kilka minut. Włożyć mięso z powrotem do garnka i podlać piwem i wywarem. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć szczelnie dopasowaną przykrywką i wstawić do piekarnika. Dusić powoli, aż mięso będzie bardzo miękkie, a sos gęsty (ok. 1 godziny).

powrót

Podobne przepisy

Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Medaliony z indyka z ananasem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Shandri

postów: 1

12.07.2011 12:40

CYTUJ

Przepis świetny !!!
Ja go troszeczkę zmodyfikowałam. Dodałam pokruszony drobno chleb przed włożeniem do piekarnika (dokładniej piętki), to zagęściło gulasz jeszcze bardziej. Dodałam też trochę papryki ostrej w proszku (pod koniec gotowania).

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.07.2011 12:41

#lawniczak irena

27.02.2011 12:40


baunatal-niemcy

CYTUJ

bardzo dobry, jestesmy pod wrazeniem, wlasnie sprobowalismy,,, udalo sie,,,.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.