Michael  Smith

(odc.062) torcik pavlova z dżemem pomarańczowym i pomarańczową bitą śmietaną


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

(odc.062) torcik pavlova z dżemem pomarańczowym i pomarańczową bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Torcik Pavlova

6 białek jaj

półtorej szklanki curku

1 łyżka białego octu

1 łyżka skrobi kukurydzianej



Krem

½ szklanki gęstej śmietanki

2 łyżki Grand Marnier

¼ szklanki dżemu pomarańczowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Blachę przykryć papierem do pieczenia. Ubijać białka. Stopniowo dodawać cukier, po pół szklanki naraz, ubić na sztywno. Dodać ocet i skrobię kukurydzianą. Wyłożyć ubitą pianę na przykrytą papierem blachę, uformować duży równy krążek. Piec przez godzinę, aż beza będzie chrupka na zewnątrz, a miękka i ciągnąca w środku. Równo rozsmarować dżem na wierzchu. Ubić śmietankę z Grand Marnier i rozsmarować na warstwie dżemu.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z chili, figami i kakao
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.