Michael  Smith

(odc.061) domowe lody z brązowym cukrem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.061) domowe lody z brązowym cukrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki mleka

2 szklanki gęstej śmietanki

2 łyżki ekstraktu waniliowego

12 żółtek jaj

2 szklanki brązowego cukru

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rondla wlać mleko, śmietankę i ekstrakt waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem, aż masa będzie gęsta i jasna w kolorze. Stopniowo wlewać gorące mleko ze śmietanką do masy jajecznej, cały czas ubijając. Wlać całą masę z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Ostudzić, potem schłodzić. Najlepiej jest przygotować masę lodową dzień przed mrożeniem, jest wtedy odpowiednio schłodzona. Włożyć masę do maszyny do robienia lodów, dalej postępować zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.

powrót

Podobne przepisy

Pralinki z nadzieniem różanym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.