Michael  Smith

(odc.060) francuska zupa cebulowa


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.060) francuska zupa cebulowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

3 łyżki oliwy

5 dużych cebul

obranych i pokrojonych na cienkie plasterki

½ szklanki wody

½ szklanki brandy

3 gałązki świeżego tymianku

6 szklanek domowego bulionu drobiowego

sól

pieprz

4 kromki pełnoziarnistego chleba przycięte tak

żeby pasowały do żaroodpornych misek

w których zupa zostanie podana

2 szklanki tartego gruyera albo ementalera

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej w dużym garnku masło z oliwą, dodaj cebulę i kilka szczypt soli. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka (ok. 10-15 min). Jeśli trzeba, dolej trochę wody, żeby cebula się nie

powrót

Podobne przepisy

Zimna zupa melonowa
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.