Curtis Stone

(odc.06) suflet malinowy


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.06) suflet malinowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

40 g miękkiego masła

100 g drobnego cukru

plus 2-3 łyżki do posypania

30 g skrobi kukurydzianej

350 g (słoik) dżemu malinowego (bez pestek)

4 białka z dużych jajek (o temperaturze pokojowej)

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wysmaruj kokilki w środku masłem, oprósz cukrem i włóż do lodówki. Do skrobi kukurydzianej dodaj wody i wymieszaj tak, aby powstała gładka masa. Wrzuć dżem malinowy do rondla dodaj masę ze skrobi kukurydzianej i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Tuż przed podaniem, ubij białka na sztywną pianę, dosypując stopniowo 100 g cukru. Wymieszaj delikatnie pianę z masą malinową. Przełóż łyżką do przygotowanych wcześniej kokilek. Włóż do piekarnika i piecz przez 6-8 minut, aż deser wyrośnie i lekko się przyrumieni. Posyp cukrem pudrem, podawaj od razu po upieczeniu.

powrót

Podobne przepisy

Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.