Curtis Stone

(odc.06) suflet malinowy


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.06) suflet malinowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

40 g miękkiego masła

100 g drobnego cukru

plus 2-3 łyżki do posypania

30 g skrobi kukurydzianej

350 g (słoik) dżemu malinowego (bez pestek)

4 białka z dużych jajek (o temperaturze pokojowej)

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wysmaruj kokilki w środku masłem, oprósz cukrem i włóż do lodówki. Do skrobi kukurydzianej dodaj wody i wymieszaj tak, aby powstała gładka masa. Wrzuć dżem malinowy do rondla dodaj masę ze skrobi kukurydzianej i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Tuż przed podaniem, ubij białka na sztywną pianę, dosypując stopniowo 100 g cukru. Wymieszaj delikatnie pianę z masą malinową. Przełóż łyżką do przygotowanych wcześniej kokilek. Włóż do piekarnika i piecz przez 6-8 minut, aż deser wyrośnie i lekko się przyrumieni. Posyp cukrem pudrem, podawaj od razu po upieczeniu.

powrót

Podobne przepisy

Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.