Curtis Stone

(odc.06) pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

(odc.06) pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kawałki mięsa jagnięcego pierwszego krzyżowego (ok. 300g każdy)

3 łyżki oliwy z oliwek

1 kg świeżej fasoli borlotti

obranej ze strąków

1 cebula pokrojona w kostkę

750 ml wywaru z kurczaka

2 małe kiełbaski chorizo

grubo pokrojone

6 szalotek

drobno pokrojonych

4 ząbki czosnku

drobno posiekane

225 ml wytrawnego białego wina

20-30 małży

2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ostrym końcem noża ponacinaj tłuszcz na mięsie. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż jagnięcinę na brązowo z każdej strony. Włóż patelnię z mięsem do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 8-10 minut, wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Włóż fasolę borlotti i cebulę do rondla, zalej wywarem z kurczaka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut aż fasolka i cebula będą miękkie. Odcedź i zachowaj wywar. Rozgrzej wok lub głęboką patelnię. Wlej pozostałą oliwę i wrzuć chorizo. Podsmaż przez minutę aż zacznie skwierczeć, dorzuć szalotki i czosnek i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj ugotowaną fasolę i cebulę, dolej trochę wywaru zachowanego po gotowaniu fasoli. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut aż płyn się nieco zredukuje. Do rondla wlej wino i wrzuć małże. Przykryj szczelnie i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty aż małże się otworzą. Wyrzuć te, które się nie otworzyły. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Pokrój mięso w plastry, przełóż na podgrzany półmisek, udekoruj małżami, podawaj z fasolą borlotti i chorizo.

powrót

Podobne przepisy

Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.