Sophie Grigson

(odc.06) greckie ciasto orzechowe


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

(odc.06) greckie ciasto orzechowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich

szklanka bułki tartej

150 gramów cukru

1/2 szklanki stopionego masła

proszek do pieczenia

szczypta roztartych goździków

1 1/2 łyżeczki cynamonu

skórka otarta z pomarańczy

4 jajka

 

 

Przygotowanie:


Wsypać do miski zmielone orzechy, bułkę tartą, cukier, goździki i cynamon. Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać stopione masło, wymieszać. Wbić jajka, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Piec w gorącym piekarniku 45 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ponakłuwać patyczkiem i polać syropem. Ciasto ma być nasączone syropem. Odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:35

CYTUJ

Przepis mi się podoba, ale zmodyfikowałabym go o moją ulubioną masę z helio, na którą natknęłam się przypadkowo, taka orzechowa z kawałkami orzechów, lubie elementy dające chrupkość w cieście, więc wydaje mi się, że dodatek masy jest niezbędny.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.