Sophie Grigson

(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ser feta

ser ricotta

2 jajka

posiekana świeża mięta

sól

pieprz do smaku

gotowe ciasto filo

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać ricottę pokruszoną fetą. Wbić jajka, wymieszać, dodać posiekaną miętę, przyprawić solą i pieprzem. Foremkę lub naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą i wyłożyć warstwą ciasta filo, tak, by wystawało z foremki. Wyłożyć nadzienie, rozsmarować. Przykryć kilkoma warstwami ciasta filo, każdą smarując po wierzchu oliwą. Zwinąć brzegi. Piec pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

#dzina

01.09.2011 18:39


ateny

CYTUJ

no coz.ten przepis to cieniutka namiastka tego co naprawde robia gospodynie greckie.a gdzie ser kiefalograwiera mleko semigdali maslo itd.jaka mieta?jesli juz to anito[niestety nie pamietam nazwy polskiej]gotowe ciasto...hhh.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.