Muffiny bananowe

Muffiny bananowe
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • ½ szklanki otrąb
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 dojrzałe banany
  • obrane
  • 2 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wymieszać mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. Rozgnieść banany i wbić do nich jaja, wymieszać. Dodać brązowy cukier, olej i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać i dodać do składników suchych. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Nakładać masę łyżką do formy na muffiny i piec, aż będą rumiane. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone (ciasto nie może go oblepiać). Czas pieczenia wynosi ok. 12-15 minut. Podawać na ciepło z masłem malinowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA