Makaron z sosem z czarnymi oliwkami

Makaron z sosem z czarnymi oliwkami
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • obrane i posiekane
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • obrane i posiekane
  • 1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego (800g)
  • 1 szklanka czarnych lub zielonych oliwek typu kalamata
  • drylowanych i grubo pokrojonych
  • 3 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • 450 g makaronu pióra (penne) lub kokardki (farfalle)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na średniej wielkości patelni zrumienić cebulę na oliwie (ma być miękka i złoto-brązowa), ok. 5 minut.
Wrzucić na patelnię czosnek i smażyć ok. 1 minuty. Pomidory z puszki zmiksować w blenderze, wlać na patelnię razem z zalewą. Dodać oliwki i listki laurowe, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, ok. 10 minut. Spróbować i w razie potrzeby dosolić. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku. Posolić wodę i wrzucić makaron. Dobrze wymieszać i ugotować makaron al dente, ok. 9 minut. Odcedzić makaron, ale nie opłukiwać. Szybko wymieszać z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA