Michael  Smith

(odc.052) gulasz wołowy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.052) gulasz wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

1 kg wołowych żeberek

pokrojonych na 5 cm kawałki

sól i pieprz

3 cebule

posiekane

3 marchewki

pokrojone na plasterki

3 łodygi selera naciowego

pokrojone na kawałki

1 główka czosnku

obrana

1 butelka czerwonego wina

1 słoik koncentratu pomidorowego

300 ml bulionu wołowego

3 listki laurowe

3 gałązki tymianku

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku rozgrzej oliwę, dopraw mięso solą i pieprzem i porządnie obsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij mięso i odstaw na bok. Dodaj do garnka cebulę, marchewkę i selera naciowego, podsmaż, przy okazji zdeglasuj garnek. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i wino i zamieszaj. Dodaj bulion i obsmażone mięso. Delikatnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości. Podawaj z puree ziemniaczanym.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pulpeciki jagnięce w greckim stylu
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

#margareta

05.05.2011 15:57


Warszawa

CYTUJ

wszystko fajnie tylko wychodzi z tego zupa. butelka wina, 300ml bulionu!!!! do tego z mięsa wytapia się ok 150ml wody + 3 łyżki oliwy! Moim zdaniem szklanka czerwonego wina i szklanka bulionu + te wszystkie dodatki na 1 kg mięsa wołowego jest wystarczająca. Po 2,5 godziny gotowania na wolnym ogniu wychodzi gulasz 50%mięsa 50% sosu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.