Michael  Smith

(odc.052) gulasz wołowy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.052) gulasz wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

1 kg wołowych żeberek

pokrojonych na 5 cm kawałki

sól i pieprz

3 cebule

posiekane

3 marchewki

pokrojone na plasterki

3 łodygi selera naciowego

pokrojone na kawałki

1 główka czosnku

obrana

1 butelka czerwonego wina

1 słoik koncentratu pomidorowego

300 ml bulionu wołowego

3 listki laurowe

3 gałązki tymianku

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku rozgrzej oliwę, dopraw mięso solą i pieprzem i porządnie obsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij mięso i odstaw na bok. Dodaj do garnka cebulę, marchewkę i selera naciowego, podsmaż, przy okazji zdeglasuj garnek. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i wino i zamieszaj. Dodaj bulion i obsmażone mięso. Delikatnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości. Podawaj z puree ziemniaczanym.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiąca wołowina hoi an
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety wieprzowe z morelami i musztardą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kulki drobiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

#margareta

05.05.2011 15:57


Warszawa

CYTUJ

wszystko fajnie tylko wychodzi z tego zupa. butelka wina, 300ml bulionu!!!! do tego z mięsa wytapia się ok 150ml wody + 3 łyżki oliwy! Moim zdaniem szklanka czerwonego wina i szklanka bulionu + te wszystkie dodatki na 1 kg mięsa wołowego jest wystarczająca. Po 2,5 godziny gotowania na wolnym ogniu wychodzi gulasz 50%mięsa 50% sosu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.