Michael  Smith

(odc.052) bulion wołowy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.052) bulion wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 kg ogona

żeberek

lub kości wołowych

4 cebule

grubo posiekane

1 seler naciowy

pokrojony na kawałki

6 marchewek

pokrojonych na kawałki

½ kg pieczarek

pokrojonych na kawałki

1 słoik koncentratu pomidorowego

½ butelki czerwonego wina

5 dużych gałązek świeżego tymianku

2 duże gałązki świeżego rozmarynu

4 liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw kości i warzywa do piekarnika i piecz, aż zrobią się złoto-brązowe. Przełóż do dużego garnka, a na blachę wlej trochę wody i zdeglasuj ją. Powstały płyn przelej do garnka z kośćmi. Dodaj koncentrat pomidorowy, wino i zioła. Zalej do pełna zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz maksymalnie ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin. Przecedź bulion do czystego garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy objętości.

powrót

Podobne przepisy

Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

TyciTyci

postów: 3

22.01.2013 12:57

CYTUJ

Oj, na 5 kg mięcha i jeszcze warzywa, to co on miał za piekarnik...?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.