Michael  Smith

(odc.052) bulion wołowy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.052) bulion wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 kg ogona

żeberek

lub kości wołowych

4 cebule

grubo posiekane

1 seler naciowy

pokrojony na kawałki

6 marchewek

pokrojonych na kawałki

½ kg pieczarek

pokrojonych na kawałki

1 słoik koncentratu pomidorowego

½ butelki czerwonego wina

5 dużych gałązek świeżego tymianku

2 duże gałązki świeżego rozmarynu

4 liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw kości i warzywa do piekarnika i piecz, aż zrobią się złoto-brązowe. Przełóż do dużego garnka, a na blachę wlej trochę wody i zdeglasuj ją. Powstały płyn przelej do garnka z kośćmi. Dodaj koncentrat pomidorowy, wino i zioła. Zalej do pełna zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz maksymalnie ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin. Przecedź bulion do czystego garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy objętości.

powrót

Podobne przepisy

Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

TyciTyci

postów: 3

22.01.2013 12:57

CYTUJ

Oj, na 5 kg mięcha i jeszcze warzywa, to co on miał za piekarnik...?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.