Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.50)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska, Kuchnia japońska

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 pieczarki
  • pokrojone na plasterki
  • 1 szklanka shitake
  • posiekanych
  • 2 cebule
  • posiekane
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane lub zmiażdżone
  • ½ szklanki brązowego ryżu
  • ½ szklanki bulguru
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 jajka
  • 1 kostka twardego tofu
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Włóż na patelnię grzyby, cebulę i czosnek. Smaż, aż grzyby puszczą wodę, a cebula zacznie się złocić. Wsyp ryż, bulgur, zalej wodą i dopraw sosem sojowym i liściem laurowym. Przykryj pokrywką i gotuj, aż ryż i bulgur wchłoną całą wilgoć. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż mieszaninę do naczynia malaksera. Dodaj jajka, tofu, pastę miso, bułkę tartą i przyprawy. Zmiel na gładką masę, podziel na 4 porcje i uformuj płaskie burgery. Wstaw je do lodówki, żeby stężały, a następnie usmaż na średnim ogniu, aż się zezłocą (ok. 3 min. z każdej strony).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA