Curtis Stone

(odc.05) risotto ze śródziemnomorskimi warzywami i wędzoną ricottą


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.05) risotto ze śródziemnomorskimi warzywami i wędzoną ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75g masła

2 szalotki

posiekane

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

300g ryżu arborio

100ml białego wina

2-3 łyżki tartego parmezanu

wędzona ricotta

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj przybranie z podsuszanych warzyw. Rozgrzej piekarnik do 110ºC. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na blasze ułóż jedną warstwę pokrojonych w plastry warzyw. Skrop oliwą z oliwek i posyp morską solą. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilka godzin lub zostaw na noc aby się podsuszyły. Wrzuć wszystkie składniki na wywar, oprócz soli i pieprzu do malaksera i zmiksuj na puree. Przecedź przez drobne sitko do rondla. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, gotuj jeszcze na bardzo wolnym ogniu. Rozgrzej piekarnik do 180ºC aby zrobić chrupki z parmezanu. Następnie zacznij robić risotto. Rozpuść masło na dużej i głębokiej patelni. Dodaj posiekane szalotki i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty aż zmiękną. Dorzuć czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj ryż i mieszaj przez minutę, aż ziarenka zrobią się szkliste i półprzezroczyste. Dolej białe wino i mieszaj do momentu aż się wygotuje. Dodaj pełną chochelkę wywaru warzywnego i mieszaj do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodawaj kolejne porcje wywaru i mieszaj aż ryż napuchnie i będzie kremowy ale zwarty w środku. Ta czynność powinna zająć ok. 20 minut. Ryż wymieszaj z parmezanem, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Aby zrobić chrupki z parmezanu, połóż kawałek pergaminu na blasze do pieczenia. Połóż okrągłą foremkę na papierze i wsyp cienką warstwę startego parmezanu do środka tak aby przykryć cienką warstwą sera całą powierzchnię w środku. Następnie przenoś foremkę w inne miejsce, powtórz tę czynność 7 razy.
Piecz przez 3-4 minuty, aż parmezan się stopi. Udekoruj risotto kawałkami wędzonej ricotty i podsuszonymi warzywami. Podawaj z chrupkami z parmezanu.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.