Jacques Pépin

(odc.05)nietypowe tiramisu


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.05)nietypowe tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Nadzienie kremowe

1 szklanka twarożku mascarpone (240 g)

1 szklanka kwaśnej śmietany (240 g)

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Syrop

1 szklanka zaparzonej mocnej kawy

2 łyżki ciemnego rumu

1 łyżka cukru

90 g biszkoptów (12 lub 24 sztuki zależnie od wielkości)

1 łyżeczka niesłodzonego kakao w proszku



Przygotowanie nadzienia

Ostrożnie wymieszać na gładką masę: twarożek mascarpone, kwaśną śmietaną, cukier i wanilię.



Przygotowanie syropu

W osobnej miseczce połączyć kawę, rum i cukier



Przygotowanie

Biszkopty ułożyć na dnie szklanego naczynia odpowiedniej wielkości, aby wszystkie się zmieściły w pojedynczej warstwie. Zalać syropem. Jedną czwartą nadzienia przełożyć do miski o pojemności 4 szklanek. Przykryć jedną trzecią biszkoptów i lekko przycisnąć do nadzienia. Przełożyć jedną czwartą nadzienia i przykryć kolejną porcją biszkoptów. Powtórzyć czynności. Przełożyć jedną czwartą kremu i pozostałymi biszkoptami. Wierzch posmarować resztą nadzienia. Wyrównać powierzchnię i posypać kakao w proszku. Przykryć i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem rozłożyć na cztery talerze dużą łyżką tak, aby powstały wielowarstwowe porcje.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.