Curtis Stone

(odc.05) deser z owoców jagodowych z lodami waniliowymi


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.05) deser z owoców jagodowych z lodami waniliowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g cukru

skórka i sok z 1 dużej pomarańczy

250g truskawek

125g jeżyn

115g jagód

115g malin

1 laska cynamonu

2 laski wanilii

100g czerwonych porzeczek

cukier puder do posypania

dobrej jakości lody waniliowe do podania

gałązka mięty do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Wsyp cukier do patelni z grubym dnem. Podgrzej na średnim ogniu aż cukier zacznie się topić. Mieszaj delikatnie aż zacznie zmieniać kolor. Następnie dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Mieszaj do momentu aż się rozpuści. Następnie dodaj jeżyny, truskawki, a po minucie resztę owoców oraz laskę cynamonu i rozcięte laski wanilii. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie odstaw do wystudzenia. Wsyp czerwone porzeczki do miski i obsyp obficie cukrem pudrem. Włóż po łyżce deseru do pucharków, na wierzch połóż po gałce lodów waniliowych, udekoruj gałązkami mięty i czerwonymi porzeczkami.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Wiśniowy mus czekoladowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.