Curtis Stone

(odc.05) deser z owoców jagodowych z lodami waniliowymi


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.05) deser z owoców jagodowych z lodami waniliowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g cukru

skórka i sok z 1 dużej pomarańczy

250g truskawek

125g jeżyn

115g jagód

115g malin

1 laska cynamonu

2 laski wanilii

100g czerwonych porzeczek

cukier puder do posypania

dobrej jakości lody waniliowe do podania

gałązka mięty do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Wsyp cukier do patelni z grubym dnem. Podgrzej na średnim ogniu aż cukier zacznie się topić. Mieszaj delikatnie aż zacznie zmieniać kolor. Następnie dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Mieszaj do momentu aż się rozpuści. Następnie dodaj jeżyny, truskawki, a po minucie resztę owoców oraz laskę cynamonu i rozcięte laski wanilii. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie odstaw do wystudzenia. Wsyp czerwone porzeczki do miski i obsyp obficie cukrem pudrem. Włóż po łyżce deseru do pucharków, na wierzch połóż po gałce lodów waniliowych, udekoruj gałązkami mięty i czerwonymi porzeczkami.

powrót

Podobne przepisy

Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.