Michael  Smith

(odc.045) sos do makaronu z kurczakiem i papryką


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.045) sos do makaronu z kurczakiem i papryką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-8 kurzych udek

3 łyżki oliwy

2 cebule

pokrojone w drobną kostkę

8 ząbków czosnku

pokrojonych na plasterki

1 szklanka czerwonego wina

1 czerwona papryka

bez pestek

pokrojona

1 zielona papryka

bez pestek

pokrojona

2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej duży rondel na dużym ogniu. Wlej oliwę i podsmaż udka, aż się mocno zrumienią – ze wszystkich stron. Przełóż mięso na talerz. Zlej nadmiar tłuszczu z patelni, zostawiając ok. 2 łyżek. Podsmaż cebulkę, zdejmując z dna mięsne resztki. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj czosnek. Podsmażaj ok. 3 min, stale mieszając. Wlej wino, dodaj udka, paprykę, pomidory i przecier. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godz. Podawaj z makaronem penne (rurki).

powrót

Podobne przepisy

Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.