Michael  Smith

(odc.044) curry z jagnięciny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

(odc.044) curry z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cebule

posiekane

2 łyżki oleju roślinnego

5 ząbków czosnku

drobno posiekanych albo zmiażdżonych

1 strączek zielonej chili

drobno posiekany

3 łyżki curry w proszku

1 łopatka jagnięca

oczyszczona i pokrojona na 5-centymetrowe kawałki

1 ziemniak

obrany i pokrojony w kostkę

1 korzeń pasternaku albo pietruszki

obrany i pokrojony na 2-centymetrowe kawałki

3 marchewki

obrane i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki

2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach

sól

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Podsmaż cebulę przez 3 min i dodaj czosnek, a następnie chili. Kiedy zmiękną i lekko się zrumienią, dodaj curry i podsmażaj mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj jagnięcinę i mieszaj intensywnie, aż będzie obsmażona. Dodaj warzywa i pomidory, a następnie zalej puszką (po pomidorach) wody. Dopraw 2 dużymi szczyptami soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez godzinę, a następnie dopraw do smaku, wymieszaj i odstaw na 15 min przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.